Store Torungen

Ubetjent
Aust-Agder Turistforening
Sørlandskysten
Åpen hele året
26 sengeplasser
Tilrettelagt for hund

Store Torungen fyrstasjon er Idyllisk plassert på en egen øy yttterst i havgapet og sammen med Lille Torungen fyr på naboøya (de tvende tårn) markerer de innseilingen til Arendal by. 

Store Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som DNT-hytter, mens båthuset “Sjøbua” leies ut til arrangementer.  Det er etablert frisbee-bane på øya. Ta med egen frisbee. 

Fellesrommene i Fyrvokterboligen, kjøkken, stue og spisestue er felles for alle som leier et soverom eller seng i begge bygningene. Kjøkkenkroken i Annekset har ikke innlagt vann/avløp og har ellers begrensede kokemuligheter og utstyr.  

Fyrvokterboligen:

I første etasje er det kjøkken, stue, spisestue og et soverom (Terne). I andre etasje er det to soverom (Tjeld og Måke).

Tjeld: 4-sengsrom med to køyesenger

Måke: 3-sengsrom med en dobbeltseng og en enkeltseng.

Terne: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng (m/vaskeservant på rommet) 

Annekset:

Annekset har en etasje med stue med kjøkkenkrok og tre soverom; Ærfugl, Skarv og Grågås.

Grågås: 4-sengsrom med to køyesenger. De 4 sengeplassene kan leies enkeltvis. Hund kan være med inn her og i stua ved siden av (Lugaren).

Skarv: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng 

Ærfugl: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng

Båthuset “Sjø-bua”:

Båthuset har et stort rom på 80 m2 med 3 store porter som kan åpnes opp mot brygga. Båthuset kan leies til arrangementer og har bordkapasitet til ca. 50. personer. Det er tilgang på strøm og stor kullgrill. 

OBS! Båthuset “Båt-bua” bestilles sammen med soverom eller senger ved å velge “Bestill overnatting”-knappen på siden her!

Havna

Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar!
Molo og bryggeanlegg med benker og bord er åpent for alle besøkende.

Ordensregler

Telting er ikke tillatt. Det står grill på kaia og ved Fyrvokterboligen som kan benyttes. Engangsgrill og bålbrenning er forbudt! Det skal være ro på øya mellom kl. 2300 og kl. 0700. Det er båndtvang hele året. Hunder må ikke tas inn i husene (unntatt i “Grågås”). 

Proviant og drikke

Torungen er uten proviant. Vann til drikke må også medbringes.

Båttransport.

Båt transport kan bestilles hos Jens Dahlum, telf 90694785 eller e-post jens.dahlum@dnt.no

For større grupper anbefales charterbåten M/S Pællern med plass til inntill 38 passasjerer. Båten drives av Olaf Knudsen & Co – tlf.nr. 370 85 609.

Nasjonalpark og landskapsvernområde

Torungene ligger i Raet Nasjonalpark med ferdselsforbud i fuglenes hekketid, 15. april til 15. juli. Området er skiltet. Ta vare på naturen. La blomstene stå så alle får glede av dem! Det er gode fiskemuligheter.

Historikk

Store og Lille Torungen fyr ble bygd samtidig i 1844. Man bygget to fyr for at de sjøfarende skulle kunne skille Torungen fra Jomfruland og Oksøy fyr som begge hadde et lys.

Lille Torungen ble nedlagt i 1914 og alle bygningene, med unntak av tårnet og oljebua, ble revet eller flyttet. Samtidig ble det gamle tårnet på Store Torungen erstattet av et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3 m høyt.. Fyrstasjonen på Store Torungen omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tuftene etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt brygger og båthus. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift.

Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Store Torungen fyrstasjon er et fint eksempel på en rikt sammensatt stasjon. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene. Fyret har høy grad av opprinnelighet med eldre linseapparat i bruk og tåkeluranlegg med trykktanker intakt. Fyrstasjonen har fyrhistorisk interesse ved sin forbindelse med Lille Torungen fyrstasjon og stor miljøbetydning i sammenheng med bygningsmiljøene ved innseilingen til Arendal, “Byen med de tvende Fyre”. Begge fyrene er fredet etter kulturminneloven. 

Kystverket er nasjonal etat for kystforvaltning, sjøsikkerhet og samferdsel med ansvar for vedlikehold og drift av fyrstasjoner, lykter og sjømerker langs kysten. Kystverket er eier av både Store- og Lille Torungen fyrstasjoner. Kystverket pusset opp Store Torungen fyr i 2020 og Lille Torungen fyr i 2021.

Stiftelsen Torungens Venner fyr står som formell leietaker av både Lille- og Store Torungen. Torungens Venner er stiftelsens medlemsorganisasjon. Foreningen og stiftelsens formål er å bevare og formidle Torungene fyr som viktig kulturminner fra vår stolte kystkultur. Torungens Venner ble etablert i 1984 for å redde Lille Torungen fra forfall. Foreningen har i dag ca. 200 medlemmer.

Aust-Agder Turistforening (AAT) er en lokalforening av Den Norske Turistforening. AAT har sitt rute- og hyttenett i Austheiene. Vi har ca. 4300 medlemmer, 12 fjellhytter og 6 kystledhytter. 

Besøk også hjemmesidene til Torungens Venner her: http://www.torungen-fyr.no/

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Store Torungen fyr, Fyrvokterboligen, "Måke", 3-sengsrom


Store Torungen fyr, Fyrvokterboligen, "Tjeld", 4-sengsrom


Store Torungen fyr, Fyrvokterboligen, "Terne", 5 sengsrom


Store Torungen fyr, Annekset, "Ærfugl", 5-sengsrom


Store Torungen fyr, Annekset, "Skarv", 5-sengsrom


Store Torungen fyr, Annekset, "Grågås", køyeseng, nr 1 (nede, venstre side)

Tilrettelagt for hund

Store Torungen fyr, Annekset, "Grågås", køyeseng, nr 3 (nede, høyre side)

Tilrettelagt for hund

Store Torungen fyr, Annekset, "Grågås", køyeseng, nr 2 (oppe, venstre side)

Tilrettelagt for hund

Store Torungen fyr, Annekset, "Grågås", køyeseng, nr 4 (oppe, høyre side)

Tilrettelagt for hund

Store Torungen fyr, Annekset, "Grågås", hundeplass gulv/bur


Store Torungen fyr, "Sjø-bua", NYHET! DAGSLEIE (Leie fra kl. 11.00 til kl. 16.00 på "Fra dato"-dagen.)


Store Torungen fyr, "Sjø-bua", KVELDSLEIE (Leie fra kl. 16.00 til kl. 11.00 dagen etter, men ingen overnatting. )

Bestill overnatting