Runde fyr

Selvbetjent
DNT Sunnmøre
Låst med DNT-nøkkel
Sunnmøre
Åpen hele året
24 sengeplasser
5 drop-in plasser

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde. Fyrbygningene og fyrområdet eid av Kystverket, og er fredet etter Kulturminneloven (les mer her). Etter vernebestemmelsene er det ikke ønskelig med telt rundt fyrstasjonen.

Det er den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen som er gjort om til selvbetjent hytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger, to med fire senger, en seng under trappa og 3 senger på “storeloftet”. I tillegg har vi en barneseng. Besøk uten forhåndsbestilling kan legge seg på ledig madrass på loftet, men 4 av disse kan forhåndsbestilles.

Her kan du ta inn etter turen over Rundebranden, du kan kjøpe deg mat fra hyttas selvbetjeningslager og tilberede den på kjøkkenet. Så kan du overnatte og nyte livet og været, for her er det spennende å være, uansett om det er solskinn eller vind og regn. Like utenfor husa på fyrstasjonen bryter bølgene mot berget rett inn fra storhavet, og rundt deg er det et yrende fugleliv.

Fyret ble satt i drift i 1767 som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt. I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. I perioden 1915-1929 var Johan M. Lillerøvde fyrvokter og bodde på fyret sammen med kona Ragna og etterhvert 7 barn. Datteren Astrid, født i 1910, skreiv dagbok i perioden 1924-1929. Disse er bevart og kan leses her . De gir et innblikk i livet på fyrstasjonen som man sjelden får tilgang til. 

Bemanningen ble naturlig nok redusert etter hvert som teknikken tillot det. I september 2002 ble fyret automatisert, og fyrmester Arne Velsvik pakket sine saker for siste gang på Runde fyr. Men som det heter i sangen: Folk treng hus og hus treng folk i all si tid, så Kystverket og DNT Sunnmøre har etter automatiseringen inngått avtale om å benytte den nyeste fyrvokterboligen på anlegget som selvbetjent turisthytte.

Se programmet “Fugleøya Runde”(1993) fra NRK.

Hund: Hunder kan overnatte i uthuset. Standarden er lav og det er ikke egnet for mennesker. Det er mulig å ha hund i kjelleren, men da må bur hentes i uthuset og settes på plass igjen etter bruk. Kjelleren er ikke egnet for opphold for mennesker, pga brannsikkerhet. Grunnen til det dårlige tilbudet er at fyret er vernet, og vi har ikke adgang til å gjøre utbedringer eller bygge nytt.

Nærmeste DNT-nøkkel:
Runde: Oddmar Remøy: 976 74 104
Ørsta Reiselivslag Turistinformasjon, Ørsta, tlf. 700 68 518 

Betaling skjer på hytta om du ikke har bestilt. Vi anbefaler å laste ned appen DNT Hyttebetaling på mobilen før du skal på tur. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene via smarttelefonen i stedet for skjema for fakturabetaling. Om du ikke har mobildekning legger du inn dine kjøp offline og betaler via appen når du får dekning. Husk å skrive deg inn i protokollen som vanlig. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Runde fyr Rom 1, Køyeseng 1 (nede)


Runde fyr Rom 1, Køyeseng 2 (oppe)


Runde fyr Rom 1, Køyeseng 3 (nede)


Runde fyr Rom 1, Køyeseng 4 (oppe)


Runde fyr Rom 2, Køyeseng 1 (nede)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 2, Køyeseng 2 (oppe)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 2, Køyeseng 3 (nede)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 2, Køyeseng 4 (oppe)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 2, Køyeseng 5 (nede)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 2, Køyeseng 6 (oppe)

Seng i gjennomgangsrom

Runde fyr Rom 3, Køyeseng 1 (nede)


Runde fyr Rom 3, Køyeseng 2 (oppe)


Runde fyr Rom 3, Køyeseng 3 (nede)


Runde fyr Rom 3, Køyeseng 4 (oppe)


Runde fyr Rom 3. Køyeseng 5 (nede)


Runde fyr Rom 3. Køyeseng 6 (oppe)


Runde fyr Rom 4. Køyeseng 1 (nede)

Soverom innerst på loftet

Runde fyr Rom 4. Køyeseng 2 (oppe)

Soverom innerst på loftet

Runde fyr Rom 4. Køyeseng 3 (nede)

Soverom innerst på loftet

Runde fyr Rom 4. Køyeseng 4 (oppe)

Soverom innerst på loftet

Runde fyr. Seng under trappa

Senga står under trappa til 2. etasje. Ikke nummerert

Runde fyr. Madrass på loft1

Madrass på gulvet. Oppe. Ikke nummerert

Runde fyr. Madrass på loft2

Madrass på gulvet. Oppe. Ikke nummerert

Runde fyr. Madrass på loft3

Madrass på gulvet. Oppe. Ikke nummerert
Bestill overnatting