Skavlabu Turisthytte
Skavlabu - hytta med det store hjertet. Den rødmalte hytta ligger ved et lite vatn 960 moh. vest i Stølsheimen. Fra hytta er det 360 graders utsikt over de mektige Modalsfjella. En kort rusletur unna stuper fjellene ned i Modalen som gir orkesterplass til fjordutsikt og mektig natur. Hytta er lett tilgjengelig med bil sommerstid og passer godt for barneføtter.
Status 29.04.25: Anleggsvei fra Romarheim er åpen til Engleberget. Dette gir kortere vei til Skavlabu via Lensmannshytta/Vetlevatnet. delvis skiføre inn til hytta. Ruten krever vintererfaring og er ikke kvistet, men varder og T- er synlige fra sommerruten. Snøgrensen ligger på 800 -900 moh. Vatn og elveutløp er utrygge. Følg facebooksiden og oppdateringer på føremeldingssiden til Bergen og Hordaland Turlag for siste nytt. Du kan også kontakte Tursenteret for spørsmål knyttet til vær, føre, tur og hyttespørsmål. GOD TUR!
kan være utrygge. Snøgrensen ligger på anslagsvis 700 moh. Følg med på facebooksiden til Bergen og Hordaland Turlag eller ta kontakt med Tursenteret for mer informasjon.
Fakta om Skavlabu
- Hytta ligger 960 moh. i åpent fjellandskap.
- Antall sengeplasser totalt: 20
- Antall sengeplasser tilgjengelig for bestilling: 15
- Antall senger for drop - in: 5
- T- merket sti fra Svartavatnet, Storavatnet ( Lennsmannshytta), Mo, Dyrkolbotn, Vardadalsbu.
- Letteste startpunkt: Svartavatnet og Storavatnet, anleggsvei inn fra E39 Masfjordtunnelen.
- Fottursesong: slutten av juni - okt. Skisesong: Ikke vintermerket, krevende terreng.
- Forhåndsbestilling anbefales.
Hytta
Skavlabu er ulåst, tilgjengelig hele året og består av hovedhytte og sikringshytte. Det er sengeplasser og utstyr for overnatting på begge hyttene. I sikringshytten er det 3 senger og hundebur. Skavlabu har proviantlager med godt utvalg og ellers det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, gass, ved og stearinlys. Det er dyner, puter og pledd. Det er påbudt med lakenpose, eget sengesett eller sovepose.
Hovedhytte: Koselig hytte med panoramautsikt fra alle rom. 18 senger fordelt på 2 soverom på hovedplan og 1 soverom og hems på loft. Barnestoler. Proviantlager.
Sikringshytte: Full utstyrt med 3 sengeplasser og 3 hundebur i samme rom som oppholdsrom. Vedbod og utedo i samme bygg.
Plantegning av Skavlabu finner du under bilder.
- Ikke innlagt vann og strøm, Gasskomfyr og stekeovn til mat, vedovn til oppvarming, utedo.
- Solcelleanlegg til enkel belysning i hovedhytte.
- Mobildekning ved hytta, Telenornett.
- Påbudt med egen lakenpose/sovepose/sengesett.
- Hytta skal ryddes, vaskes og se fin ut når du forlater den.
Bestilling og betaling
Alle som besøker en DNT-hytte skal betale for opphold og proviantkjøp. Det gjelder også dagsbesøk. DNT-medlemmer overnatter rimeligere enn ikke medlemmer. Hytter med rombestilling eller utleie kan vike fra standardpriser. Priser overnatting og proviant 2025
Forhåndsbestilling
Bestill overnatting på forhånd via hyttebestilling.dnt.no. Der vil du se ledig sengekapasitet, få tilgang til hytteinformasjon, ruter og turforslag i UT-kartet. Forhåndsbestilling anbefales spesielt i høysesong, på hytter med få sengeplasser og store grupper. Hytter som leies ut som en enhet eller kun har rombestilling må forhåndsbestilles for å få tilgang. Det blir sendt ut elektronisk kvittering ved forhåndsbestilling. Her spesifiseres vilkår og viktig informasjon om den enkelte hytte. Les dette nøye før ankomst.
Drop - in besøk
Gjester som ikke forhåndsbestiller og uttak fra proviantlageret skal betales med appen DNT Hyttebetaling . I besøksprotokollen på hytta, noter du i betalingsrubrikken DNT - APP.
Appen fungerer uten telefon- og nettverksdekning. Legg inn proviantkjøp og overnatting offline og betal når du får mobildekning. Last ned hyttebetalingsappen på telefonen FØR du går på tur. Appen erstatter tidligere engangsfullmakter og skal brukes om du ikke har forhåndsbestilt.
DNT-hytter har besøksprotokoll, skriv deg inn når du ankommer. Den ligger lett tilgjengelig. Samme sted finner du også praktisk informasjon. Noter i kolonnen til høyre betalingsmåte for oppholdet. Ved gruppebesøk skriver alle seg inn. Protokollen gir oversikt over besøkstall og bruk av hyttenettverket.
Hund
Det er tilrettelagt med 2 hundebur på Skavlabu. De er plassert i sikringshytten. Der kan eier sove med hunden. Hunder har ikke tilgang til hovedhytta. Se bilder ved bestilling av hundebur.
Grupper
Skavlabu er godt egnet for mindre grupper, gjerne i midtuke. Relativt kort vei og god sti gjør den attraktiv for mange.
Fiske og aktiviteter
Vatn i området ved Skavlabu er næringsfattig. Lite mulighet for fisk. Vatn og elver er klare og innbydende. Ta gjerne en forfriskende dukkert. Flere fine kulper ved hytta og ved stiene omkring.
Den vide utsikten ved Skavlabu gjør hytten helt spesiell på fine dager. Her får du både soloppgang og nedgang om du er heldig. En fin aktivitet er å nyte stillhet og studere livet du finner i karrig fjellterreng. Spennende mosearter, blomster og krypdyr trives her under stein, berg og snø. Det er ellers mange fine utsiktspunkt i nærheten av hytta.
Innvendig er hytta godt utstyrt for matlaging, så pakk gjerne noe ekstra godt i sekken. For den lese- og lekelystne er det godt utvalg av bøker og spill.
Turforslag
Utforske mer i området? Modalen er helt særegent med høye fjell og lange fjorder. Bryggjeslottet i sentrum kan by på basseng, hall, bowling. Det er også badestrand, fotballbane, butikk, restaurant, marina og ellers mange spennende ting å gjøre. Besøk gjerne dagsturhytta Olav Nygardbu eller Slottet, miniutgaven av Preikestolen.
Skavlabu er en del av ruta SignaTUR Stølsheimen.
Ruter til Skavlabu
Rutene til Skavlabu er T-merket fra Svartavatnet, Mo, Dyrkolbotn og Vardadalsbu. Ved Storavatnet (Lennsmannshytta) er det merket, men det ligger ikke beskrivelse tilgjengelig.
Svartavatnet - Skavlabu - sommerrute - gradering grønn.
Mo (Modalen) - Skavlabu - sommerrute - gradering rød.
Vardadalsbu - Skavlabu - sommerrute - gradering blå.
Dyrkolbotn - Skavlabu - sommerrute - gradering rød.
Alternative ruter/rundturer:
Dyrkolbotn–Skavlabu–Mo: Dette er en tur for deg som liker en god dagsmarsj, og du kan benytte offentlig transport (buss). Ta buss til Dyrkolbotn i Romarheimdalen der du etter en liten kilometer på vei tar av på god t-merket sti. Denne fører deg oppover fra grønne beiteområder og over i høyfjellsterreng. Der er jevn stigning, men bare en skikkelig kneik som kommer mot slutten av turen opp fra Veslavatnet. Men da er du til gjengjeld stort sett framme. Dette regnes i dag for å være en lang tur, du må beregne 8 timer, men den er relativt lett å gå. Overnatting på Skavlabu.
Neste dag kan du unne deg en lang frokost og få en lett start på dagen. Stien går sør om Kupefjell. Herfra bærer det nedover i lett kupert terreng langsmed Kollebotnen, utover Tofjellet og Storfjellet. Storslått utsikt over Mofjorden mot Osterfjorden. Nå blir det litt brattere ned mot Husafjell og Nedstavatnet før de bærer ned i skogen til Otterstad ca 300 meter fra den gamle broen i Mo. Ruten til/fra Mo er mye brukt.
Rundtur fra Mo: Med utgangspunkt i Mo kan du gå to ruter til Skavlabu. Den ene er ikke T-merket, men lett å finne i godvær følger man med på kartet. Stistart er tydelig med skilt til Otterstadstølen ved Otterstad kraftstasjon like før Mo. Etter en liten stigning er man ved vakre Otterstadstølene. Dette området er vår vestligste viltvoksende granskog og er vernet etter naturvernloven. Spesielt er at stølshusene ble bygget i to etasjer, det var pga. av tilgangen på materiale. Man fortsetter opp langs høyre side av dalen, over Leitet, i rolig stigning og kommer opp på Torrisskardet. Deretter anbefaler vi at man går ned om Veslavatnet, der man kommer inn på den T-merkede stien som følger ruten fra Dyrkolbotn til Skavlabu. I godt vær er det også mulig å dreie opp mot nordøst fra Torrisskardet, gå opp Tverrfjellet (998) og fortsette nord-nordøstlig til man treffer den samme T-merkede ruten fra fra Dyrkolbotn. Retur om Kupefjell som beskrevet over. Turen passer for folk som er vant til å gå litt i fjellet og man må selvsagt ha kart.
Kart over området
DNT anbefaler alltid å ha med fysisk kart og kompass på tur. I fjellet er det varierende mobildekning. Vær og føreforhold endrer seg raskt. Merking kan forsvinne under snø og i tåke. Følg pakkeliste tilpasset årstid.
Tursenteret i Bergen og Hordaland Turlag har godt utvalg av kart, turutstyr og bekledning. 15 % medlemsrabatt og gratis turveiledning til medlemmer som skal på DNT-hyttetur!
Skavlabu Turisthytte har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
Hytten driftes av Bergen og Hordaland Turlag. Nordhordland Turlag har tilsyn.