Haukenestårnet

Ubetjent
DNT Indre Østfold
Låst med DNT-nøkkel
Østfold
Åpen hele året
6 sengeplasser

Haukenestårnet ruver med sin helt spesielle form i naturen, og er ett av to bevarte branntårn i tre i Norge. Det ligger i Rømskog, som nå er en del av Aurskog-Høland kommune. Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte.

Beliggenhet
Hytta ligger langs Grensesømmen, ruta fra Halden til Treriksrøysa, på Haukenesfjellet. Det tidligere brannvakttårnet er 12 meter høyt og var Østfolds høyeste utsiktspunkt. Fra plattformen på toppen ser man store deler av Indre Østfold og langt utover til Sverige. Ved godvær på høsten kan man også se Gaustatoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg.

Utstyr
Hytta har et soverom med to familesenger (en familieseng er en køyeseng med to soveplasser nede, og én i overkøya). Tårnet er åpent – med vide utsikter, men dagstur- og overnattingsrommet er låst med DNTs standardnøkkel. Hytta er utstyrt med gassbluss til matlaging. All mat må du ta med selv. Både oppholdsrom i 1. etasje og overnattingsrom i 2. etasje er vinterisolerte. Oppvarmingskilde er vedovn i oppholdsrommet i 1. etasje, overnattingsrommet varmes opp via luker fra 1. etasje og opp. Solcelle kun til lys og lading.

Hytta har dyner og puter, men alle gjester må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, eller rent sengetøy selv om det er sengetøy i sengene – sengetøyet byttes ikke så ofte.

Hver enkelt må selv sørge for rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

Det er utedo i uthuset ved siden av tårnet.

Vann
Pumpa utenfor tårnet er funksjonell hele året, så det er ikke nødvendig å ta med seg vann. Man må bevege pumpa 25–30 ganger før vannet kommer opp. 

Hund
Hunden kan oppholde seg i uthuset. Det er ikke tilrettelagt for, og heller ikke lov, å ta med hund eller andre husdyr inn i Haukenestårnet.

Bestilling
Haukenestårnet er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle som overnatter skal skrive seg inn i hytteprotokollen i oppholdsrommet ved ankomst, og gjerne i besøksprotokollen i utsiktsrommet på toppen.

Hytta disponeres fra kl. 14:00 ankomstdagen til kl. 14:00 avreisedagen. Pass på å låse alle dører når dere reiser fra tårnet, og lås hengelåsen med nøkkel, det er ikke nok å kneppe igjen låsen.

Priser

Pris per døgn gjeldene fra 1. januar 2024:

  • Medlem: 600 kr
  • Ikke-medlem: 1000 kr

Haukenestårnet leies ut som en enhet. Prisen er den samme uavhengig av gruppestørrelse.

DNT-medlemskap
Som medlem får du medlemspris på DNTs 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting, forsikring og konserter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22 000 km med merket sti som skaper turopplevelser for hele landet. Bli medlem her.

Historie
Et samarbeid mellom Østfold Skogselskap, Det norske gjensidige Skogbrand forsikringsselskap («Skogbrand») og Rømskog kommune førte til at det ble reist et branntårn på Haukenesfjellet i 1909. Dette var Østfolds nest høyeste fjell, og den gang målt til 329 moh., senere korrigert til 335 moh. Haukenestårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier og ordfører Johs Ramberg kjøpte tårnet. Det ble senere overtatt av Rømskog kommune som et minnesmerke. Høsten 2011 ble det satt i gang tiltak for å forbedre utsikten, og plassere kart på ei plate i utsiktsrommet og med piler angi aktuelle steder med navn. I 2019 overtok DNT Indre Østfold eierskapet til branntårnet, og foreningen har gjennom 2020 og 2021 pusset opp tårnet både utvendig og innvendig.

Les mer om tårnets historie. 

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Haukenestårnet, Hele hytta

Haukenestårnet leies ut som en enhet. Prisen er den samme, uavhengig av gruppestørrelse. I tårnet er det et soverom med to familesenger. En familieseng er en køyeseng med to soveplasser nede, og én i ...
Show more
Bestill overnatting