Stavali Turisthytte
Stavali Turisthytte, Bergen og Hordaland Turlag sin største hytte med 62 sengeplasser blir nå betjent i sommersesongen! Storstua på vestsiden av Hardangervidda åpner dørene som betjent hytte 28. juni. Et opphold her etter vandring på Hardangervidda, Dronningstien eller langs de majestetiske fossene ved Kinsarvik er et minne for livet !
Påsken 2025: På grunn mildvær og lite snø blir det ikke kvistet til Stavali og Hadlaskard i påsken. Vatn kan være utrygge. Snøgrensen ligger på anslagsvis 700 moh. Følg med på facebooksiden til Bergen og Hordaland Turlag eller ta kontakt med Tursenteret for mer informasjon.
Åpningstider
Selvbetjent: 1.mars – 30.april og 11.juni til 27. juni. Perioden 1.mai – 10. juni stengt pga. reinkalving. Betjent: 28. juni -21. september.
I den betjente sesongen vil det i tillegg til overnatting bli matservering og mulighet for å kjøpe noe godt å drikke. I perioder uten vertskap/betjening vil hytta være selvbetjent, med mulighet for matuttak fra proviantlager og selvhushold.
Overgang fra selvbetjent til betjent anlegg medfører endringer i servicetilbud og pris for sommersesongen på Stavali Turisthytte. Les mer på hjemmesiden til hytta.
Vi ønsker vertskapet Johanne og Halvor lykke til !
Hytta
Stavali Turisthytte er åpen og er tilgjengelig gjennom året bortsett fra perioder der det foregår reinkalving og reinen ikke skal forstyrres. Anlegget består av flere bygninger. Det finnes solcellestrøm, men ved, gass og stearinlys er i hovedsak lys og varmekilde. Hytta har store oppholdsrom. Godt utstyrt kjøkken og proviantlager som er tilgjengelig i den perioden hytta ikke er betjent. Sengene er fordelt på 2 og 4 sengsrom samt sovesal på hems. Det er dyner, puter og pledd. Lakenpose, eget sengesett eller sovepose er påbudt. Sengetøyet som ligger på er kun for beskyttelse og skiftets sjelden. Det er ikke dusj på hytta, men to vaskerom med mulighet for kroppsvask i ligger i tilknytning til tørkerommet. Det er ellers fine muligheter for å ta ett bad i elven nedenfor hytten om man ønsker det. Utedo i eget bygg.
Strøm og lademuligheter
Hytten har solstrømanlegg og det er USB-lademuligheter i stuen.
Telefondekning og Internett
Det er ikke telefondekning eller Internett i området rundt Stavali. Det finnes noen topper i området rundt hytta der man kan få dekning, men da må man gå opp i høyden mot Trollavatnet/Randinuten eller mot Lonaskardet/Valegget.
Generelt er det liten eller ingen dekning på stort sett hele Hardangervidda.
Rom og senger – oversikt finner du under bilder. Hund? – informasjon litt lenger ned!
Betjent sesong
I betjent sesong bestiller gjester kost/losji i forkant av opphold. Stavali følger prisene til de betjente DNT-hyttene på Hardangervidda. Det er mulig å komme uten forhåndsbestilling, men antall senger/madrasser er begrenset så det oppfordrer i størst mulig grad å bestille oppholdet i forkant. I betjent sesong vil det ikke være mulig å lage/spise medbragt mat inne på hytta eller på uteområdet tilknyttet hytta. Proviantlageret er stengt. Vertskapet vil servere frokost, legge til rette for å lage matpakke og ha 2 retters middag hver kveld. I tillegg vil det være mulig å kjøpe snacks, varme og kalde drikker og noe søtt å bite i. Hytta har skjenkeløyve for øl og vin. Du kan ikke nyte egen drikke på og ved hytta.
I betjent sesong fordeler vertskapet rom og senger. 2 og 4 sengsrom vil i hovedsak være for gjester med forhåndsbestilling. Madrasser og loft til drop in gjester. Har du spesielle behov eller hund? Ta kontakt med vertskapet i forkant.
Betjent sesong – priser, bestilling og betaling
Alle som besøker en DNT-hytte skal betale for opphold og eventuelt proviantkjøp. DNT-medlemmer overnatter rimeligere enn ikke medlemmer. Betjente hytter, hytter med rombestilling eller utleie av hele hytter kan vike fra standardpriser. Priser overnatting og proviant 2025
Dagsbesøk er gratis i betjent sesong når man kjøper mat/drikke på hytta.
Forhåndsbestilling
Bestill overnatting på forhånd via hyttebestilling.dnt.no. Stavali Turisthytte som er en betjent hytte i sommersesong og har priser og vilkår i henhold til DNT sine betjente anlegg. All forhåndsbestilling forutsetter “pakkepris” – kost og losji. De oppfordres sterkt til forhåndsbestilling for å sikre seng, mat og godt hytteopphold for alle gjester! Spesielle behov som tilpasninger i kost, hundebur osv. kommenter dette ved bestilling. Grupper må forhåndsbestille.
Drop – in besøk
I betjent sesong er det ønskelig med størst mulig grad av forhåndsbestilling. Drop inn gjester vil få tilvist senger/madrasser der det er plass. Drop inn gjester kan kjøpe mat ved ankomst og betale på hytta.
Selvbetjent sesong
I selvbetjent sesong fungerer Stavali Turisthytte som andre selvbetjente DNT-hytter. Det vil si at det er tilgang til kjøkken og proviantlager for å lage mat. Kjøkkenet er godt utstyrt med komfyr, dekketøy og det du ellers trenger. Bestilling av senger i forkant eller drop in. Hytta skal ryddes og vaskes før avreise – se oppslag på hytta.
Selvbetjent sesong – priser, bestilling og betaling
Alle som besøker Stavali skal betale for opphold og eventuelt proviantkjøp. Det gjelder også dagsbesøk utenfor betjent sesong. DNT-medlemmer overnatter rimeligere enn ikke medlemmer. Hytter med rombestilling eller utleie av hele hytta kan vike fra standardpriser. Priser overnatting og proviant 2025
Forhåndsbestilling
Bestill overnatting på forhånd via hyttebestilling.dnt.no. Der vil du se ledig sengekapasitet, få tilgang til hytteinformasjon, ruter og turforslag i UT-kartet. Forhåndsbestilling anbefales spesielt i høysesong, på hytter med få sengeplasser og store grupper. Hytter som leies ut som en enhet eller kun har rombestilling må forhåndsbestilles for å få tilgang. Det blir sendt ut elektronisk kvittering ved forhåndsbestilling. Her spesifiseres vilkår og viktig informasjon om den enkelte hytte. Les dette nøye før ankomst.
Drop – in besøk
Gjester som ikke forhåndsbestiller og uttak fra proviantlageret skal betales med appen DNT Hyttebetaling . I besøksprotokollen på hytta, noter du i betalingsrubrikken DNT – APP.
Appen fungerer uten telefon- og nettverksdekning. Legg inn proviantkjøp og overnatting offline og betal når du får mobildekning. Last ned hyttebetalingsappen på telefonen FØR du går på tur. Appen erstatter tidligere engangsfullmakter og skal brukes om du ikke har forhåndsbestilt.
Hund
Hunder velkommen og det er tilrettelagt for hund på anviste plasser. Det er totalt fire hundebur. To av de er i gangen ved tørkerommet med egen inngang i hovedhytten og to av de er i egen steinbu/stølshus.
Steinbu/stølshus er forbeholdt de som må bo sammen med hunden. Steinbuen/stølshuset har veldig enkel standard og er innredet med hundebur og tilrettelagt for eier med madrasser, bord og stoler samt vedovn. En person pr hund dersom det er flere hunder. Hundebur og madrass må forhåndsbestilles. Det anbefales å ha med sovepose i stede for lakenpose ved overnatting i steinbuen.
Når det gjelder hundebur i gangen ved tørkerommet er dette for de hundene som klarer seg alene og som man ikke må bo sammen med. Det er disse hundeburene som også er tilgjengelig utenom sesong.
Hunder har ingen adgang i hytta eller i fellesrom utover de anviste plassene med hundebur. Hunder skal oppholde seg i hundeburet innendørs og i bånd utendørs.
Det er særskilte regler for båndtvang på Hardangervidda og perioden for båndtvang er utvidet i forhold til normale regler. Vi har mange beitedyr, fugler og ville dyr rundt oss, som man må ta hensyn til. Det er også folk som er redd hunder eller som er allergiske mot hunder og vi ber om at hundeeier tar særskilt hensyn til dette på hytta og på hyttas uteområde.
Vær obs på beitedyr i drift. I slutten av juni eller i begynnelsen av juli skal beitedyrene til fjells og i begynnelsen av september skal beitedyrene hjem fra fjellet. Møter man beitedyr i drift må du gå ut av stien og la dyra passere før du kan gå videre. Dette gjelder både de med hund og de uten hund.
Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger før turen.
Inngangen til Hardangervidda
Mange stier fører til Stavali. Man kan velge bratte oppganger til/fra fjorden, eller man kan komme til Stavali fra andre hytter på vidda. En av de mest brukte rutene hit går fra Kinsarvik i Hardanger og opp Husedalen, kjent for sine spektakulære fossefall som tiltrekker seg turister fra hele verden – med og uten fjellsko. De fleste bruker Stavali som første eller siste hytte på vei ut/inn av Hardangervidda. Det er imidlertid et godt alternativ å slå seg ned på hytta noen dager. Man kan gå dagsturer, toppturer, fiske, plukke bær eller slappe av i flotte omgivelser. Hytta er stor og romslig med flott utsikt over Grønndalsvatnet. Hytten er åpen hele året.
Historie
Det har vært stølsdrift på Stavali siden 1600-1700-tallet. Stølen ble restaurert rundt 1990 og har vært brukt til stølsdrift frem til 2012. Det er ikke lenger stølsdrift på Stavali, men stølshusene er åpne for publikum.
Anbefalte turer
Det er mulighet for flotte toppturer rundt Stavali. Randinuten (1498 moh.) er en mye besøkt topp rett i nærheten av hytta. Man kan også ta dagstur til Sovarenuten (1648 moh.) som er blant en av de høyeste toppene på vestvidden. Valegget og Helnaberg er også anbefalte turer med enkel tilkomst og fin utsikt. Ved Lonavatnet er det fint å ta med barna. Her kan man bade og kose seg på fine sandstrender. I Stavalidalen er det grønt og frodig og en yndet plass for bærplukking.
Fisking
Stavali er perfekt for flotte fisketurer med mange flotte fiskevann rett i nærheten. Vi kan nevne Grønndalsvantnet, Lonavatnet, Trollavatnet. Dersom man ønsker å gå litt lengre dagstur kan man også fiske i vann som Veivatnet, Hanasteinsvatnet, Austmannavatnet og Omkjelen.
Vi har båter man kan låne etter avtale med vertskapet. Båtene befinner seg i Lonavatnet og i Trollavatnet. Her finnes også redningsvester i de fleste størrelser.
Fiskekort kan man kjøpe på Inatur (Ullensvangkortet).
Rundturer
Stavali er også en fin hytte å besøke om man vil ha kortere eller lengre rundturer. Flotte korte rundturer kan være å gå opp fra Kinsarvik, ta en overnatting på Stavali og gå ned Munketrappene til Lofthus eller ned Dronningstien. Sistnevnte er blitt veldig populær de siste årene. Man kan også gå til de private betjente hyttene Vivelid og Hedlo eller til den selvbetjente hytta Hadlaskard og ut til Hjølmo eller fortsette innover vidda til andre hytter. En litt lenger rundtur som er populær er å gå opp fra Kinsarvik til Stavali, gå videre til Torehytten der man evt. kan bestige Hårteigen (1690 moh), gå videre til Tyssevassbu og ned til Tyssedal via den populære Trolltunga.
Stavali Turisthytte har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
...