Stavali

Selvbetjent
Bergen og Hordaland Turlag
Hardangervidda
Stengt 15. okt. - 1. mars
28 drop-in plasser
Tilrettelagt for hund

For english, see below.

Stavali (1024 moh.) er Bergen og Hordaland turlags største hytte. Hytten ligger i den mest varierte delen av vestlige Hardangervidda og er velegnet for voksne og barn fra skolealder, samt større grupper og firmaturer. Hytten ble bygget i 1939 og er kontinuerlig oppgradert. Senest i 2021/2022 ble det gjort en betydelig renovering av hytten. Vertskapet tilbyr full pensjon med servering av mat og drikke i sesongen.

Obs! På Hardangervidda holdes Stavali og Hadlaskard stengt for dagsbesøk/overnatting fra 15. oktober 2023 til og med 1. mars 2024. I tillegg vil hytta være stengt i perioden fra 1. mai til 10. juni 2024, dette pga kalvingstiden til villreinen.

Rom og senger – romoversikt finner du under bilder.

På Stavali er sengene fordelt på 2 og 4 sengsrom samt sovesal på hems. Flere av sengene på hytten kan forhåndsbestilles, mens noen senger er holdt av til gjester uten reservasjon. Slik sikrer vi at det alltid er plass på hytten.

I sesongen fordeler vertskapet de sengene som ikke kan forhåndsbestilles samt de bookbare sengene som ikke er bestilt og eventuelt de sengene der man ikke er kommet frem innen fristen kl 1900. Vi prøver å fordele senger og rom så godt det lar seg gjøre slik at de som går sammen også får bo sammen.

Sengene er oppredd med pute og dyne. Sengetøyet som ligger på er kun for beskyttelse og ligger på hele sesongen.

Man skal benytte egen lakenpose/sengetøy ved overnatting på Stavali. Har du glemt å ta med lakenpose eller sengetøy er det mulig å kjøpe engangslakenpose på hytten.

Lakenpose/sengetøy som er praktisk for overnatting på turisthytter og lett å bære med seg, kan man også få kjøpt i Bergen og Hordaland turlag sitt tursenter i Marken i Bergen eller i DNT sin nettbutikk.

Betaling på hytta

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat fra proviantrom på hyttene. På Stavali kan Hyttebetalingsappen kun brukes for overnatting samt mat fra selvbetjent proviantrom.

Det er også mulig å fylle ut betalingsfullmakt på hytta for betaling av overnatting samt mat fra selvbetjent proviantrom på lik linje som med hyttebetalingsappen.

Betaling for servert mat og drikke i sesong gjøres med kort i betalingsterminal eller kontant på hytta.

Strøm og lademuligheter

Hytten har nytt solstrømanlegg og det er USB-lademuligheter i stuen.

Telefondekning og Internett

Man kan ikke regne med at det er telefondekning eller Internett i området rundt Stavali. Det finnes noen topper i området rundt hytta der man kan få dekning, men da må man gå opp i høyden mot Trollavatnet/Randinuten eller mot Lonaskardet/Valegget.

Det er generelt sett liten eller ingen dekning på stort sett hele Hardangervidda.

Utstyr

Hytten er utstyrt med det man trenger for matlaging og opphold. Kjøkkenutstyr, dekketøy , tørkerom og proviant. Av proviant finner man middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, margarin, pålegg og desserthermetikk samt det man trenger til opprydding og vask.

For kroppsvask finnes to vaskerom med helt enkel standard i gangen ved tørkerommet.Det er dessverre ikke dusjmuligheter på Stavali. Det er fine muligheter for å ta ett bad i elven nedenfor hytten om man ønsker det.

På Stavali er det utedo i eget bygg.

Gjester som bor selvbetjent ordner også selv med oppvask, henting av vann, gulvvask og ellers rydding av hytten ute og inne. Følg rutiner og oppslag samt anvisning fra vertskapet i sesongen.

Hund

På Stavali er hunder velkommen og det er tilrettelagt for å ha med hund på anviste plasser. Det er totalt fire hundebur. To av de er i gangen ved tørkerommet med egen inngang i hovedhytten og to av de er i egen steinbu/stølshus.

Steinbu/stølshus er forbeholdt de som må bo sammen med hunden. Steinbuen/stølshuset har veldig enkel standard og er innredet med hundebur og tilrettelagt for eier med madrasser, bord og stoler samt vedovn. En person pr hund dersom det er flere hunder. Hundebur og madrass må forhåndsbestilles. Det anbefales og ha med sovepose i stede for lakenpose ved overnatting i steinbuen. Steinbu/stølshus kan kun benyttes i sesongen når vertskapet er tilstede.

Når det gjelder hundebur i gangen ved tørkerommet er dette for de hundene som klarer seg alene og som man ikke må bo sammen med. Det er disse hundeburene som også er tilgjengelig utenom sesong.

Hunder har ellers ingen adgang i hytten eller i fellesrom utover de anviste plassene med hundebur. Hunder skal oppholde seg i hundeburet innendørs og i bånd utendørs.

Det er særskilte regler for båndtvang på Hardangervidda og perioden for båndtvang er utvidet i forhold til normale regler. Vi har mange beitedyr, fugler og ville dyr rundt oss, som man må ta hensyn til. Det er også folk som er redd hunder eller som er allergiske mot hunder og vi ber om at hundeeier tar særskilt hensyn til dette på hytta og på hyttas uteområde.

Vær obs på beitedyr i drift. I slutten av juni eller i begynnelsen av juli skal beitedyrene til fjells og i begynnelsen av september skal beitedyrene hjem fra fjellet. Møter man beitedyr i drift må du gå ut av stien og la dyra passere før du kan gå videre. Dette gjelder både de med hund og de uten hund.

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger før turen.

Inngangen til Hardangervidda

Mange stier fører til Stavali. Man kan velge bratte oppganger til/fra fjorden, eller man kan komme til Stavali fra andre hytter på vidda. En av de mest brukte rutene hit går fra Kinsarvik i Hardanger og opp Husedalen, kjent for sine spektakulære fossefall som tiltrekker seg turister fra hele verden – med og uten fjellsko. De fleste bruker Stavali som første eller siste hytte på vei ut/inn av Hardangervidda. Det er imidlertid et godt alternativ å slå seg ned på hytta noen dager. Man kan gå dagsturer, toppturer, fiske, plukke bær eller slappe av i flotte omgivelser. Hytta er stor og romslig med flott utsikt over Grønndalsvatnet. Hytten er åpen hele året.

Historie

Det har vært stølsdrift på Stavali siden 1600-1700-tallet. Stølen ble restaurert rundt 1990 og har vært brukt til stølsdrift frem til 2012. Det er ikke lenger stølsdrift på Stavali, men stølshusene er åpne for publikum.

Anbefalte turer

Det er mulighet for flotte toppturer rundt Stavali. Randinuten (1498 moh.) er en mye besøkt topp rett i nærheten av hytta. Man kan også ta dagstur til Sovarenuten (1648 moh.) som er blant en av de høyeste toppene på vestvidden. Valegget og Helnaberg er også anbefalte turer med enkel tilkomst og fin utsikt. Ved Lonavatnet er det fint å ta med barna. Her kan man bade og kose seg på fine sandstrender. I Stavalidalen er det grønt og frodig og en yndet plass for bærplukking.

Fisking

Stavali er perfekt for flotte fisketurer med mange flotte fiskevann rett i nærheten. Vi kan nevne Grønndalsvantnet, Lonavatnet, Trollavatnet. Dersom man ønsker å gå litt lengre dagstur kan man også fiske i vann som Veivatnet, Hanasteinsvatnet, Austmannavatnet og Omkjelen.

Vi har båter man kan låne etter avtale med vertskapet. Båtene befinner seg i Lonavatnet og i Trollavatnet. Her finnes også redningsvester i de fleste størrelser.

Fiskestenger kan man kan låne om man vil prøve å fiske og ikke har med eget fiskeutstyr.

Spør gjerne vertskapet på Stavali, de kommer gjerne med fisketips.

Fiskekort kan man kjøpe på Inatur (Ullensvangkortet).

Rundturer

Stavali er også en fin hytte å besøke om man vil ha kortere eller lengre rundturer. Flotte korte rundturer kan være å gå opp fra Kinsarvik, ta en overnatting på Stavali og gå ned Munketrappene til Lofthus eller ned Dronningstien. Sistnevnte er blitt veldig populær de siste årene. Man kan også gå til de private betjente hyttene Vivelid og Hedlo eller til den selvbetjente hytta Hadlaskard og ut til Hjølmo eller fortsette innover vidda til andre hytter. En litt lenger rundtur som er populær er å gå opp fra Kinsarvik til Stavali, gå videre til Torehytten der man evt. kan bestige Hårteigen (1690 moh), gå videre til Tyssevassbu og ned til Tyssedal via den populære Trolltunga.

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

English:

Stavali (1,024 m above sea level) is the Bergen and Hordaland Trekking Association’s largest cabin. The cabin is situated in the most varied part of the western Hardanger Plateau. The cabin was built in 1939 and has been continually upgraded. The cabin is partially attended and serves food during the season.

NB: Because of the calving time for the wild reindeer on the Hardanger Plateau, Stavali and Hadlaskard are closed for day visits/overnight stays from 1 May–10 June 2024. The cabin will also be closed in the period from 15 October 2023 until 1 March 2024 inclusive.

Stavali is essentially a self-catering cabin.

Many paths lead to Stavali. You can opt for steep climbs to/from the fjord, or you can arrive at Stavali from other cabins on the plateau. One of the most widely used routes to here runs from Knarvik in Hardanger and up the Husedalen valley, which is known for the spectacular waterfalls that attract tourists from all over the world, with and without hiking boots. From the main road, turn off to Husedalen until reaching the parking area at Vivippo. Then proceed on the gravel road to the power station, followed by a marked path or the tractor road to Nykkjesøy. We recommend the path if you wish to be in close contact with the river and the waterfalls as you ascend. From Nykkjesøy, the path continues up Reinsbrekkene, which is the steepest section of the hike. The hike continues over Kjerring and down into Botnane before proceeding on the lower edge of Randinuten and away to Stavali. The hike is designed to take 6 hours.

Most people use Stavali as the first or last cabin on the way onto/off the Hardanger Plateau. However, a good option is to settle down and stay at the cabin for a few days. There are opportunities for day hikes, summit hikes, fishing, berry picking or simply relaxing in glorious surroundings. The cabin is large and spacious, with a fabulous view over Grønndalsvatnet. 

Fishing Stavali is perfect for fabulous fishing trips, with many superb fishing lakes nearby. We could mention Grønndalsvantnet, Lonavatnet, Trollavatnet. For anyone looking for a slightly longer day trip, you can also fish in lakes such as Veivatnet, Hanasteinsvatnet, Austmannavatnet and Omkjelen.

Important things to know when hiking:
Weather and condition reports vary greatly. A map and compass are recommended. Waymarks can disappear under snow and in fog. Check the current condition reports before the trip.

The Norwegian right to roam (Allemannsretten) gives us many opportunities, but also imposes a duty on us to look after the natural world. When out in nature, you undertake to leave nothing behind other than your own footprints. Leaving no trace is about cleaning up after yourself, taking all rubbish with you and behaving with care and consideration when you are among nature.

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Stavali Rom 03, Køyeseng 1 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 03, Køyeseng 2 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 03, Køyeseng 3 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 03, Køyeseng 4 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 04, Køyeseng 1 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 04, Køyeseng 2 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 04, Køyeseng 3 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 04, Køyeseng 4 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 05, Køyeseng 1 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 05, Køyeseng 2 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 05, Køyeseng 3 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 05, Køyeseng 4 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 06, Køyeseng 1 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 06, Køyeseng 2 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 06, Køyeseng 3 (nede)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 06, Køyeseng 4 (oppe)

4- sengsrom med enkel standard, køyeseng. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senest avbestilles søndag kl. 23:5...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 01 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 02 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 03 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 04 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 05 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 06 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 07 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 08 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 09 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 10 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 11 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 12 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 13 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 14 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 15 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 16 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 17 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 18 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 19 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Rom 10, Hems 20 (madrass)

Sovesal med 25 senger. Enkel standard. Sengekarm med madrass på gulv. Avbestillingsregler: • Fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst. (Eksempel: Opphold fredag må senes...
Show more

Stavali Hundebur 1


Stavali Hundebur 2

Bestill overnatting