Skålabu
Skålabu og Skålatårnet - to helt unike hytter 1843 meter over havet opp fra Nordfjord. Turen opp har fått navnet Norges lengste motbakke, ikke uten grunn. Turen er bratt og lang, men utsikten er fenomenal en solskinnsdag. Nærmeste nabo er Jostedalsbreen og fjella som omkranser Norges største isbre. Et besøk hit er et minne for livet!
Status 29.04.25: Snøen minker og våren er på vei, snøfritt opp mot Skålavatnet. Snøgrense ca. 900 moh. Følg facebooksiden og oppdateringer på føremeldingssiden til Bergen og Hordaland Turlag for siste nytt. Du kan også kontakte Tursenteret for spørsmål knyttet til vær, føre, tur og hyttespørsmål. GOD TUR!
Skålabu og Skålatårnet har hver sin side på ut.no. Sett deg inn i informasjonen om begge hyttene før du bestiller/tar turen. Begge hyttene står åpne, men vedovnen på Skålatårnet er avstengt i perioden 1.september til 20. juni for å bevare steintårnet best mulig.
Fakta om Skålabu
- Hytta ligger 1843 moh, i goldt bratt høyfjellsterreng tett på Jostedalsbreen.
- Antall soveplasser totalt: 20
- Antall senger tilgjengelig for bestilling: 20
- Antall senger for drop - in: 0
- T-merket sti fra Tjugen, Loen.
- Letteste startpunkt: Tjugen, Loen 8 km. bratt god sti, trapper og berg. Snø deler av sesong.
- Fottursesong: Juli -okt. Skisesong: Ikke merket, anbefales kun med spesiell kompetanse.
- Skålabu har ikke drop inn senger, forhåndsbestilling.
- Hyttevert deler av sommersesong.
Hytta
Skålabu med sin spennende arkitektur står åpen og er tilgjengelig hele året, i motsetning til Skålatårnet som i hovedsak kun benyttes sommerstid. Hytta har proviantlager med godt utvalg og det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, gass, ved og stearinlys. Det er dyner, puter og pledd. Det er påbudt med lakenpose, eget sengesett eller sovepose. Skålabu har begrenset oppholdsareal/kjøkken og det kan være folksomt i høysesong. Ta hensyn og velg gjerne å lage mat som ikke krever så mye utstyr/tid å lage. Det er ikke tilgang til rennende vann, snø fra snøfonn må smeltes/kokes eller bring med eget vann til mat/drikke.
Skålabu: Hovedhytta, tilgjengelig hele året. Alle 20 senger kan bestilles, hundebur.
Skålatårnet: Sikringshytta, ikke i bruk for overnatting vinterstid. Ingen av de 15 sengene kan bestilles. Ikke tilrettelagt for hund. Det meste av proviant, do og vedlager er i hovedhytta.
Do/vedbod: I tilknytning til hovedhytta. 100 meter fra Skålatårnet.
Plantegning av Skålabu finner du under bilder.
- Ikke innlagt strøm og vann. Gasskomfyr/stekeovn til mat, vedovn til oppvarming, utedo.
- Solcelleanlegg for enkel belysning. Mulighet for mobillading.
- Mobildekning ved hytta.
- Påbudt å ta med egen lakenpose/sovepose/sengesett.
- Ta med drikkevann. Vannkilde ved hytta er snø. Fyll på fra Skålavatnet eller bekk ved Rongjuvskardet.
- Hytta skal ryddes, vaskes og se fin ut når du forlater den. Ta hensyn- det kan være folksomt.
Betaling
Alle som besøker en DNT-hytte skal betale for opphold og proviantkjøp. Det gjelder også dagsbesøk. DNT-medlemmer overnatter rimeligere enn ikke medlemmer. Hytter med rombestilling eller utleie kan vike fra standardpriser. Priser overnatting og proviant 2025
Forhåndsbestilling - betaling for hytteopphold
Bestill overnatting på forhånd via hyttebestilling.dnt.no. Der vil du se ledig sengekapasitet, få tilgang til hytteinformasjon, ruter og turforslag i UT-kartet. Forhåndsbestilling anbefales spesielt i høysesong, på hytter med få sengeplasser og store grupper. Hytter som leies ut som en enhet eller kun har rombestilling må forhåndsbestilles for å få tilgang. Det blir sendt ut elektronisk kvittering ved forhåndsbestilling. Her spesifiseres vilkår og viktig informasjon om den enkelte hytte. Les dette nøye før ankomst.
Drop - in besøk
Gjester som ikke forhåndsbestiller og uttak fra proviantlageret skal betales med appen DNT Hyttebetaling . I besøksprotokollen på hytta, noter du i betalingsrubrikken DNT - APP.
Appen fungerer uten telefon- og nettverksdekning. Legg inn proviantkjøp og overnatting offline og betal når du får mobildekning. Last ned hyttebetalingsappen på telefonen FØR du går på tur. Appen erstatter tidligere engangsfullmakter og skal brukes om du ikke har forhåndsbestilt.
Besøksprotokoll
DNT-hytter har besøksprotokoll, skriv deg inn når du ankommer. Den ligger lett tilgjengelig. Samme sted finner du også praktisk informasjon. Noter i kolonnen til høyre betalingsmåte for oppholdet. Ved gruppebesøk skriver alle seg inn. Protokollen gir oversikt over besøkstall og bruk av hyttenettverket.
Hund
Det er tilrettelagt med 2 hundebur på Skålabu. De er plassert i gangen. Det er ikke mulighet for eier å sove på samme rom som hunden, men på hemsen i etasjen over. Hund skal ikke være i oppholdsrom/soverom. Unntak er førerhund.
Grupper
Skålabu er egnet for grupper, men vær oppmerksom at det kan være mange gjester i høysesong og trangt om plassen. Ta hensyn! Større grupper anbefales å legge turen til midtuke.
Fiske og aktiviteter
Ved Skålabu er det den slående utsikten og breen som vekker oppmerksomheten. Fiskevatn og turstier er det lite av rett ved hytta. Ellers er området ved Loen slående vakkert og byr på mange turmuligheter. Hoven, Raksætra, Loen - og Oldedalen er populære turmål. Det samme er Lodalskåpa og Jostedalsbreen for de som ønsker større utfordringer. Mulighet for organiserte turer dit. Det er brukt betydelig midler for å bygge stien til Skåla og det koster å holde den ved like. Skålastilaget vedlikeholder stien. Ønsker du å støtte arbeidet vippser du en sum til 128234. Vi er takknemlig for all støtte til dette arbeidet.
Ruter til Skålabu
Loen (Tjugen) - Skålabu - sommerrute - gradering svart.
Ruten til Skålabu er merket fra Tjugen, ca 2 km. fra Loen sentrum. Stor parkeringsplass mot avgift. Ruten til Skålabu er på 8 km. og vel 1800 høydemeter. Eneste sted uten stigning er på broa over Fosdøla og et kort parti ved Skålavatnet. Første del av turen går på skogsvei, for så å bli erstattet av god sti og sherpatrapper, stein og berg. Snøen kan ligge langt utover sommeren. Noen ganger hele sesongen fra ca 1100 moh. Vær og føre endrer seg raskt og du kan møte alle årstider på samme tur. Det er viktig å følge merket løype. Da følger du trygg trase uten eksponerte områder. Det er svært bratt i området utenfor merket sti. Turen er beregnet til 3-5 timer opp og noe mindre ned. Legg gjerne inn ekstra tid og en god pause på toppen. En tur til Skålabu krever gode fjellstøvler, vind, vann og varme klær hele året. God matpakke og sikkerhetsutyr som førstehjelp, vindsekk, ekstra snacks og drikke. Kart, kompass må være med.
For de fleste oppleves en tur til Skålabu svært krevende på grunn av stigningen, men kvaliteten på sti og merking er god. Belønningen på toppen er stor. Legg gjerne inn en overnatting, da kan du være heldig å få med både sol oppgang - og nedgang!
Vinterstid er turen til Skålabu svært krevende og anbefales kun om man har god kompetanse på vinterfriluftsliv og skred. Vent uansett til snøen er satt, sesong er evt. mars- april og mai. Midt i mai må man regne med å bære skia opp til ca750 moh. (Tjugensætra) Vær obs på mulig skredfare langs elvene Fosdøla og Skålaelva, og pass opp for skred på nordsida av sommerruta etter passering av Skålavatnet.
Kart over området
DNT anbefaler alltid å ha med fysisk kart og kompass på tur. I fjellet er det varierende mobildekning. Vær og føreforhold endrer seg raskt. Merking kan forsvinne under snø og i tåke. Følg pakkeliste tilpasset årstid.
Kart - Jostedalsbreen 1: 50 000
Tursenteret i Bergen og Hordaland Turlag - godt utvalg av kart, turutstyr og bekledning. 15 % medlemsrabatt og gratis turveiledning til medlemmer som skal på DNT-hyttetur!
Skålabu har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
Skålabu driftes og har tilsyn av Bergen og Hordaland Turlag.