Abborhøgda

Ubetjent
DNT Finnskogen og Omegn
Låst med spesialnøkkel
Finnskogen og Omegn
Åpen hele året
8 sengeplasser

Er du interessert i både natur og kultur kan et besøk på Abborhøgda være noe for deg. På Varaldskogen i Kongsvinger kommune ligger dette unike skogfinnetorpet hvor både Finnskogrunden og Finnskogleden passerer over tunet. 

Her har du mulighet til å leie hele første etasje i våningshuset som består av stue, kjøkken og to sovekammers med sengeplass til 8 personer. Det er ikke innlagt strøm og vann som kan drikkes henter du i brønnen. 

Du må ta med eget sengetøy, men det er dyner og puter. Det er gasskomfyr med to bluss. 

Til oppvarming er det bare en vedovn som er godkjent for bruk. Den er på kjøkkenet, se bilde 4 i bildeoversikten. Vinterstid fylles det ikke på med ved, da er det kun det som blir lagt inn på høste før snøen kommer kan benyttes. Ta derfor kontakt med DNT Finnskogen og Omegn for å høre om det er noe ved igjen. Vinterstid er det også lurt å ha med spade. Det er ikke brøytet fram til hytten (5,5 km fra brøytet bilvei – se veibeskrivelse vinter). 

Det er muligheter for å bade i Varaldsjøen, en kort sykkel- eller kjøretur unna. 

På Abborhøgda er det et stort biologisk mangfold og mange sårbare plantearter vokser her. For å bidra til å bevare dette rike kulturlandskapet må alle vise hensyn og det gjør man blant annet ved å holde seg på stien der andre har gått før deg.

Plassen ble etablert på slutten av 1700-tallet. Samme familie bodde her frem til 1980-tallet. Her er både bygninger og kulturlandskap fredet som et viktig eksempel på nasjonal kulturarv etter de skogfinske bosettingene som det var mange av i grensetraktene fra Eidskog opp til Trysil. Den litt tilfeldige plasseringen av bygningene og spor etter den spesielle dyrkingen av svedjerug som ga et landskap med mosaikkpreg er viktige grunner til at plassen ble fredet. Det store biologiske mangfoldet skyldes at man ikke tok i bruk kunstgjødsel i gårdsdriften, en artsvariasjon som i dag blir skjøttet for å ivareta. 

Medlemmer av DNT og Fortidsminneforeningen får en rabbatert pris. Leie av hele 1. etasje koster 600/900 pr. døgn for henholdsvis medlemmer/ikke medlemmer. Tilbudet er ubetjent og informasjon om nøkkel får du når du har booket.  

Adressen er Abborhøgdvegen 97, 2224 Austmarka. Du parkerer på parkeringsplassen ved bommen og går opp til tunet langs kjerreveien. Ankommer du med bil så er det bompengeavgift når tar tar av fra hovedveien. Skilt om dette er utplassert.

Stedet eies av Fortidsminneforeningen som jobber for å sette plassen i stand og utvikle ny bruk som er viktig for at steder som dette blir bevart. 

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Abborhøgda

Bestill overnatting