Damhytta

Ubetjent
DNT Drammen og Omegn
Låst med DNT-nøkkel
Drammensmarka og Finnemarka
Åpen hele året
4 sengeplasser

Helt sør i Finnemarka på dammuren i sørenden av vannet Nerdammen ligger denne lille, unike DNT- hytta. Fantastisk utsikt over vannet. Denne hytta leies ut i sin helhet.

BELIGGENHET: Hytta er lett tilgjengelig med kort vei fra parkeringsplass hele året. Det er 0,5 km å gå på grusvei til dammen fra nærmeste parkeringsplass, Damhaugen P. Hytta ligger midt på selve dammuren. 

UTSTYR: Det er ett rom med kjøkkenløsning, vedovn, sittebenk og bord. Hytta har fire soveplasser på hemsen. Mulighet for å sove på sittebenken. Det er dyner og puter i sengene.
Man må ha med egen lakenpose eller sengetøy til å ha utenpå det som er der. 

Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold; kjeler, kjøkkenutstyr, dekketøy. Det er vaskemidler, bøtter og kluter for rengjøring etter bruk. Her er ikke strøm, men kokeapparat med 2 gassbluss til matlaging, vedovn for oppvarming og stearinlys for belysning. Ta med deg hodelykt.

Det ligger en trillebår merket “Damhytta” ved starten på demningen som kan brukes for å hente ved .

DO: Det er utedo i østenden av dammen,100 m inn i skogen, denne er åpen. 

VED: Tørr ved ligger i boden ved utedoen. Vedboden er låst med DNT nøkkel. 

GASS: Du må åpne ventilen på toppen av gassbeholdere før du kan tenne på kokeapparatet. Det tar litt tid før det tenner. Husk å stenge ventilen på gassbeholderen før du forlater hytta. Instruks for skifte av gassbeholder henger i hytta.

VANN: Vann til oppvask, rengjøring og kroppsvask hentes i Nerdammen. Drikkevann bør medbringes om sommeren (pga mye bading av både mennesker og hunder). Isbor står i hytta vinterstid (husk at isen er usikker der vannet renner over dammuren).

MAT og SØPPEL: IKKE legg igjen noe slags mat/tørrmat eller drikke på hytta, og ta med all søppel hjem igjen.

HUND: Det er ikke tillatt med hund i hytta.

BESTILLING: Hytta leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles. Man disponerer hytta fra kl. 14 ankomstdag til kl. 13 avreisedag..

AKTIVITETER: Bading i Nerdammen (ikke fra dammuren der det er gjerde mot vannet). Fiske fra land. For fotturer er det merket og skiltet stier i flere retninger i området. Preparert skiløype like i nærheten, stort løypenett i området.
VIKTIGE REGLER FOR BRUK AV DENNE HYTTA:
· Ved naturfare varslet via https://www.varsom.no/ på nivå rødt skal ikke Damhytta benyttes
· Drammen kommune kan stenge hytta ved uforutsette hendelser som kan påvirke sikkerheten
· Ved fare for overtopping av dam, skal hytta evakueres
· Ferdselen forbi hytta må ikke blokkeres
· Ikke noe av inventaret skal stå på dammen
· Bruken må ikke sjenere andre brukere av dammen
· Båter skal ikke legges til ved overløpet, ikke en gang midlertidig
· Bading skal ikke foregå der det er gjerde mot vannet
· Isen ved overløpa er alltid utrygg
· Drammen kommune har tilgang til hytta til enhver tid, av sikkerhetsmessige grunner
· Ved personskader varsle 113
· Ved hendelser ved anlegg, varsle Drammen VA Vakt – 32 04 66 55

HISTORIE:
Nerdammen er inntaksdam som ble demmet opp før 1766. I 1898 ble det besluttet at torvdammen skulle erstattes med steindam, dette ble gjort 1902-03.

Damhuset på Nerdamsdemningen er det opprinnelige damhuset som rommet innretningen som ble benyttet til å regulere vannstanden i Nerdammen.
Damhuset ble bygget ca. 1900 – 1902 i forbindelse med at Solberg Spinneri bygde ny granittdemning.
Den opprinnelige demningen var en torvdam, med rosentorv som tetningsmiddel i midten. Den gang ble vannet brukt til drift av møller og sager som lå nedover i Solbergvassdraget.

Torvdemningen ble altså erstattet av en solid granittdemning, og senere ble en betongdemning anlagt på innsiden av denne som en rehabilitering i 2015/2016. Ved veldig lav vannstand kan man fremdeles se den opprinnelige torvdemningen noen meter innenfor dagens demning.

Heve- senkeanordningen er tatt vare på, og står i dag på østenden av dammuren. Heve- senkeanordningen lå i kjelleren i damhuset, og sveiva raget opp i rommet. Heve- og senkeanordningen for damluka ble fjernet og montert på enden av muren da muren ble rehabilitert i 2015/2016. Les om markeringen for fullført rehabilitering av damanleggene.

Solberg Spinneri hadde vannrettighetene fra Nerdammen og Mellomdammen, og benyttet vannkraften til drift av turbinen som skaffet bedriften strøm. Dette foregikk til 1942, da ble vannrettigheten og eiendommene med tilknytning til Solbergvassdraget solgt vederlagsfritt til Drammen kommune, som benyttet vannet som drikkevann for byens befolkning.

Denne tradisjonsrike lille bygningen, som altså tidligere huset heve- og senkeanordningen for damluka, fungerte også som husly for damvokteren.
For å spare på vannet, ble det etablert en ordning med ”damslipp”. Ordningen gikk ut på at voksne ansatte ved spinneriet sluttet arbeidet ved 14–tiden for å gå inn til Nerdammen for å stenge av vannet. Vedkommende overnattet i damhuset på Nerdammen, for så å åpne damlukene ved 04.00-tiden neste morgen. Dampasseren måtte så innfinne seg på arbeidet ved frokosttid. Mandagsslippet av vann var populært, for man kunne da kombinere vannslippet med en liten ferietur sammen med familien.

Vannet er ikke lenger drikkevann, og Drammen kommune overlot bruksretten til damhuset til DNT Drammen og Omegn da muren ble rehabilitert i 2015.

Oppussingen av damhuset på Nerdammen ble startet på høsten 2018 av frivillige. Innvendig kledning og himling ble fjernet. Ytterligere innvendige arbeider ble utført høsten 2020, og ferdigstilling var i september 2023.

Kilder: Eikerarkiv.no, Drammen kommune, Glitrevannverket.

...
Show more

Bestill overnatting

Velg dato og antall personer for å bestille overnatting

Damhytta hele hytta

Bestill overnatting