Bjellåvasstua
23 av 25 sengeplasser kan forhåndsbestilles. Det forutsettes ankomst før kl 21.00.
Hytte 1 (Hovedhytta) har 13 sengeplasser hvorav 11 kan forhåndsbestilles. Her er det tillatt med hund. Hytte 2 (Sikringshytta) har 12 sengeplasser hvorav 12 kan forhåndsbestilles. Her er det ikke tillatt med hund.
Naustet vinterstenges fom 6.10.24.
Plantegninger: hytte 1 og hy tte 2 .
Bjellåvasstua er, ved siden av Lønsstua, Bodø og Omegn Turistforenings (BOTs) mest populære fjellhytte. Flere merkede ruter fører fram til hytta, som ligger fritt til ved nordenden av Nordre Bjøllåvann, i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Den ligger nær nok bilvei til å være et oppnåelig mål også for småbarnsfamilier, samtidig som den ligger avsides nok til å gi en skikkelig følelse av villmark. En videosnutt sier mer enn ord - og du kan se og høre her
Om hytteanlegget
Hytte 1 (hovedhytta) har et oppholdsrom med kjøkken, omkranset av fire soverom med i alt 10 sengeplasser og 3 madrasser.
Hytte 2 (sikringshytta) har et oppholdsrom med kjøkken, samt tre soverom med totalt 12 sengeplasser. I sikringshytta er det ikke tillatt med hund. Ta en titt for å se hvordan det er innendørs .
Naust. I naustet er det to robåter til utlån. Naustet er låst med DNT-nøkkel. Tilgang til naustet er i perioden 1. juli til 1. oktober. Båtene skal alltid settes på plass i naustet etter bruk.
Utstyr
I begge hyttene er det solcellepanel som sørger for strøm til belysning og lademulighet. Hyttene varmes opp med ved, og mat lages på gassovn. Stekeovn i begge hyttene.
Sengene er utstyrt med dyne og pute. Ha med lakenpose, sovepose eller eget sengesett.
Vann
Om sommeren kan en hente vann i bekken som renner like sør for hytta. Om vinteren må en smelte snø, eller om en har med isbor så kan en bruke det til å få tak i vann i vatnet nedenfor hytta.
Hund
Det er tillatt å ha med hund inn i hytte 1/ hovedhytta (oppholdsrom og soverom 3 og 4). Hunden skal ikke ligge i senger eller møbler. Det er ei hundeseng på rom 4 og et hundebur i oppholdsrommet.
Om nærområdet
Steinstua ligger et par kilometer sørover langs stien. Den var nyrestaurert i 2018 og vel verd et besøk.
Telegrafruta fra Rusånes til Bjellånes er merket som historisk vandrerute og ei meget populær vandring. Den tar 3 dager. Ei egen bok om denne ruta finner du på Bjellåvasstua. og du kan lese deg opp på historia bak et av nord-norges eldste telegrafanlegg. Opprinnelig sto ei av de gamle telegrafstuene ved Nordre Bjøllåvatnet/Bajep Ruovdajávrre. Den første ble trolig satt opp i 1881 (kanskje allerede i 1876, men brant ned, og ble gjenoppbygd i 1893. I 1968 brant også denne stua, og ny hovedhytte sto ferdig i 1971. Bjellåvasstua ble så i 1982 utvidet med to soverom slik den fremstår i dag.
Bjøllvassfjellet og Steinfjellet/Gierggetjåhkkå. For de som vil høyere til topps, er Ramsgjeltinden/Rænsgilgtjåhkkå (1234 moh.) og Ørfjellet/Uvbágájsse (1751 moh.) er egnede mål for heldagsturer.
Fiskemulighetene i Nordre Bjøllåvatnet/Bajep Ruovdajávrre er gode. Vannet har en røyrbestand av stadig bedre kvalitet. Med gyldig fiskekort for statsgrunn kan du fiske med de fleste redskap. Robåt ligger i naustet like nedenfor hytta, og kan fritt benyttes i sommersesongen (ca. 1. juli til 1. oktober).
Det er også et naust med båt i sørenden av vatnet. Naustet er låst med DNT-nøkkel.
Om veien videre
Hvis du ønsker å fortsette innover fjellet , er det merket rute fra Bjellåvasstua nordover til Tverrbrennstua og Jordbruhytta. Sørover går merkinga i retning Midtistua. Fra Midtistua kan du gå videre østover til Lønsstua eller vestover mot Beiarstua.